Afval scheiden

afvalscheidenDUS! scheidt plastic bij Legmeervogels

De meeste mensen scheiden thuis het plastic van het overige afval. Buiten de deur gebeurt het vaak nog niet. Daarom ging DUS! afgelopen zaterdag op bezoek bij de Legmeervogels. In een uur tijd werden zo’n 7 zakken plastic uit de afvalbakken gevist. Diverse kinderen hielpen spontaan mee. Het bestuur van de Legmeervogels steunde de actie van harte en heeft toegezegd permanente scheiding te onderzoeken.

 

De scheiding van plastic levert in de gehele gemeente Uithoorn inmiddels een besparing van € 175.000 per jaar op, ruim € 10 per huishouden. Vorig jaar is er ruim 200.000 kg opgehaald, een berg waar ons gemeentehuis drie keer in past. Dat is ongeveer een derde van de totale hoeveelheid. Het is een mooi resultaat na twee jaar maar er valt dus nog wat te verbeteren.
Het plastic wordt tot snippers vermalen, gereinigd en gesmolten tot korrels. Deze vormen de grondstof voor nieuwe producten of verpakkingen. Zoals jerrycans, truien, speelgoed, tuinstoelen, leidingen en buizen.
Zo levert duurzaam beleid ook nog geld op. De actie van DUS! bij de Legmeervogels onderstreept een van de campagneslogans ‘Afval: (grond)stof tot nadenken.