De Bilderdijkhof verbindt mensen

Finy Jansen is iemand die gedijt met mensen om zich heen. Dat merk je Finy Jansen 6direct bij het eerste contact. Ze praat vrijuit en gemakkelijk over alles waar ze mee bezig is. Twee ochtenden per week is ze gastvrouw in de Bilderdijkhof. “Ik probeer met alle gasten een persoonlijke band op te bouwen, gewoon door een praatje bij de koffie,” aldus Finy Jansen die daarmee een sfeer schept waar iedereen zich snel thuis voelt. “Ik merk dat de mensen het gezellig vinden. Daaraan bijdragen geeft mij enorm veel voldoening.”

Gezelligheid
De Bilderdijkhof biedt ouderen een plek om elkaar te ontmoeten, en biedt zonodig hulp bij problemen. Vita Welzijn en Advies organiseert daar dagelijks activiteiten als bingo, kaarten, gymnastiek, kaarten maken, yoga. Ook kun je er zingen, wandelen, stoelhonkbal spelen en biljarten. De smartlappenavond is een aanrader. Verder wordt er veel gekletst natuurlijk, daarvoor bestaat zelfs een brei- en babbelgroep. De sociale contacten komen hierdoor vanzelf tot stand.

Veel activiteiten
Een kleine staf professionele mensen organiseert de activiteiten, zij vormen de basis. Heel veel werk gebeurt door de 80 vrijwilligers die begeleiden, mensen opvangen of ophalen. Sommigen van hen organiseren zelfstandig evenementen. Deze aanpak lokt veel 70-plussers dagelijks naar de Bilderdijkhof, vooral ook omdat mensen vrij kunnen inlopen.

Gastvrouw
Finy ziet heel veel gasten omdat zij hen opvangt en verzorgt tijdens de pauzes. “Je leert de mensen kennen, sommigen vertellen heel persoonlijke verhalen, soms zeer ontroerend. De mensen weten dat hun ervaringen veilig zijn, geheimhouding is heilig bij mij,” zo zegt Finy. “De contacten met dementerende mensen vind ik het meest boeiend, maar ook confronterend. Je ziet dat het met het klimmen der jaren minder wordt. Daarom is mijn devies: vergeet wat je niet kunt, maar doe wat je wel kan.” Finy maakt dat waar door de rest van de week actief te zijn als vrijwilliger in het Buurtnest, op de kinderboerderij en met volksdansen. Vroeger werkte ze in de kraamzorg, nu zorgt ze verder als vrijwilliger. “Thuis zitten kan ik nog lang genoeg, geniet van je leven, is mijn motto.”
DUS! heeft veel waardering voor de vele vrijwilligers onder ons. Met dit interview wil DUS! (D66 en GroenLinks) Vita en Finy Jansen even in de schijnwerpers zetten, ze hebben het verdiend. De Cinesjasten verzorgden de foto.