De wereldmaaltijd leeft

De Wereldmaaltijd leeft

19 oktober 2011
Wereldmaaltijd 3
Zondag 16 oktober j.l. verzamelden zich zo’n vijftig enthousiaste mensen in Het Theehuis aan het Amstelplein voor het gezamenlijk nuttigen van een drie-gangen Wereldmaaltijd. Burgemeester Dagmar Oudshoorn opende het evenement en gaf daarbij aan dat de twee thema’s – Voedselverdeling en Fair Trade – , voor wereldburgers zeer van belang zijn.

De Wereldmaaltijd is een onderdeel van Wereldvoedseldag, opgezet door de Verenigde Naties. Bij een Wereldmaaltijd – zeker geen sober of karig maal – eet een persoon niet meer voedsel dan in de wereld beschikbaar is. Honger in de wereld is geen gevolg van gebrek, maar van ongelijke verdeling.

Wereldmaaltijd 2De maaltijd mocht er zijn. Goed en vers voedsel, bereid door een professionele kok, daarbij geholpen in de bediening door een paar jonge stagiaires. En was er prima entertainment gebracht door zangeres Judith Beuse. Er was ook een korte verhandeling over het thema van deze avond door de Stichting Werelddelen.

Aan herverdeling van het voedsel in de wereld kunnen wij als inwoner van uithoorn weinig tot niets doen. Wel binnen ons bereik ligt het kopen van Fair Trade-producten.

Het Max Havelaar label is daarvan een voorbeeld. Hiermede ondersteunt men het programma waarmee boeren en handwerkslieden in de derde wereld een fatsoenlijke beloning krijgen voor hun arbeid. En dus beter in staat zijn hun familie te onderhouden.