DUS! loopt voor vluchtelingen 2

Fieke Otto – 16 april 2016
Een ‘salad bowl’. Verschillende ingrediënten die met elkaar een smakelijk geheel vormen. Misschien zelfs smakelijker dan als ze afzonderlijk van elkaar gegeten zouden worden. Deze metafoor wordt vaak gebruikt om het ideaal van onze multiculturele samenleving te duiden. Een ideaal waar DUS! in gelooft. Solidariteit met vluchtelingen wereldwijd, maar ook met nieuwkomers in Nederland vloeien voort uit dat ideaal. Zeker in een wereld waarin polarisatie op de loer ligt. Om dat uit te dragen loopt DUS! tijdens de nacht van de vluchteling van Den Haag naar Rotterdam.

Iedere trainingsroute opnieuw staat het team versteld van de prachtige wandelmogelijkheden die Uithoorn te bieden heeft. Nieuwe paden in Uithoorn en omstreken worden ontdekt, zowel letterlijk als figuurlijk.

Éen van die paden leidde door de Bovenkerkerpolder, langs de Amstel, via de Middenpolder naar Kronenburg. Onze Amstelveense buren maken daar momenteel een leegstaand kantoorpand klaar voor de noodopvang van 400 vluchtelingen vanaf eind april. Noodopvang is tijdelijke opvang van asielzoekers voor een periode van een paar weken tot enkele maanden. Om die periode zo zinvol mogelijk in te vullen zijn er aansprekende initiatieven ontstaan. Een mooi voorbeeld is dat vluchtelingen er zelf gaan koken. Een manier om enigszins regie over hun eigen leven te houden.

Een ander pad eindigde een week later na 21 km bij de Strooppot. Tijdens het verorberen van een welverdiende Hollandse pannenkoek werd er gegrapt dat het maar goed was dat ze in Amstelveen niet verplicht aan de Hollandse kost hoeven. Zo’n zompig samenraapsel van bloem, eieren en melk konden we onze gasten immers niet voorschotelen…..

…..Of toch wel? Want wat is eigenlijk het verschil met de Ethiopische Injera, Franse crêpe, Marokkaanse Rghaif, Amerikaanse pancake, Indiase chapati, Russische blini, Mexicaanse tortilla en Antilliaanse pan bati?

Meelopen met het team van DUS! is nog altijd mogelijk. Aanmelden kan via secretariaat@dus-uithoorn.nl. Geen zin of tijd om mee te lopen? Kom dan in actie door team DUS! te sponsoren: https://www.nachtvandevluchteling.nl/dusuithoorn