DUS!-tas voor Stichting Help de Zwerfkat

DUS!-tas voor Stichting Help de Zwerfkat

1DUS-tas-april2014kattenopvangStichting Help de Zwerfkat vangt al sinds 1986 katten op, sinds 1996 vooral kansloze, oude katten. Er wonen nu zo’n 65 katten, allemaal goed verzorgd door Els Verkerk en haar vrijwilligers.

DUS! vindt dit initiatief wel een compliment waard en heeft de vrijwilligers dan ook een tas aangeboden met allerlei lekkere drankjes en hapjes. En uiteraard ook kattensnoepjes voor alle snoezige bewoners.

Op zaterdag 10 mei is er weer een open dag bij de stichting. Van 12.00-17.00 uur bent u welkom in het kattenverblijf “De Spinnerij” om kennis te maken met de katten. Ook zijn er leuke kraampjes met snuisterijen en informatie over de stichting. Dit alles onder het genot van een gratis kop koffie of thee!

Voor meer informatie over Stichting Help de Zwerfkat, kunt u terecht op de website: www.helpdezwerfkat.nl. De stichting kan alle financiële steun gebruiken en is ook altijd op zoek naar vrijwilligers.

Lees verder over de kattenopvang

2DUS-tas-april2014kattenopvangStichting Help de Zwerfkat bestaat al sinds 1986. Els Verkerk, die al vanaf 1982 katten opvangt, begon samen met twee vrijwilligers de stichting. Bij de start was de doelstelling vooral zoveel mogelijk zwerfkatten in Uithoorn en omstreken op te vangen en na castratie/sterilisatie een goed tehuis voor ze te zoeken. Dat is met een heleboel katten ook gelukt. Maar er waren ook steeds meer “blijvertjes”, katten die om welke reden dan ook niet herplaatst konden worden. Zoveel zelfs dat er voor de plaatsbare katten nauwelijks ruimte meer was.

In 1996 werd de doelstelling dan ook aangepast. De stichting richt zich nu in hoofdzaak op kansarme en kansloze katten. Het huis en de afgerasterde tuin zijn nu groot genoeg om zo’n 65 katten een geweldige oude dag te bieden. Dat is ook het maximaal aantal katten dat een plek kan krijgen. Maar het gaat natuurlijk om oude katten. Dat betekent dat er regelmatig katten door ouderdom overlijden en er daardoor weer nieuwe katten kunnen worden opgenomen: “de één zijn dood, is de ander zijn brokken!”

Door de inzet van zo’n 10 vaste vrijwilligers, krijgen de katten de verzorging en aandacht die ze nodig hebben. Het verblijf ziet er dan ook spik en span uit. De meest schuwe katten hebben binnen een lekker plekje, de meer avontuurlijke types zijn buiten te vinden in de speciale, houten kattenhuizen. Deze prachtige kattenhuizen worden ook door vrijwilligers gemaakt. Het uitdelen van kattensnoepjes verleidt zelfs een aantal verlegen katten om ook lekker buiten in het zonnetje te komen.

Onder het genot van een kopje koffie en thee vertellen Els en Annemiek dat de zorg voor 65 katten wel behoorlijk kostbaar is. Gelukkig kunnen ze rekenen op de bijdrage van de donateurs. Omdat ze geen subsidie ontvangen, hebben ze ook een adoptieplan in het leven geroepen. Voor minimaal 15 euro per maand kan er een kat geadopteerd worden. De adoptiekat blijft gewoon bij de stichting wonen, maar kan wel regelmatig bezocht worden.