DUS!-tas naar Voorleesproject Uithoorn

DUS!-tas naar Voorleesproject Uithoorn

Marianne Mak – 29 april 2013 


Elke woensdagmiddag om half drie, met uitzondering van de schoolvakanties, leest een groep enthousiaste vrijwilligers kinderen van 2 tot en met 7 jaar voor in het Buurtnest.

Hun doel is kinderen met een taalachterstand ondersteuning bieden bij het leren van Nederlands. En zorgen dat elk kind in Uithoorn kan genieten van de verhalen uit de vele prachtige kinderboeken die er bestaan.

DUS! vindt dat deze vrijwilligers wel eens in het zonnetje gezet mogen worden en verrast hen met de DUS!-tas.

Het taalgevoel van de kinderen wordt door het voorlezen

spelenderwijs gestimuleerd. Het voorlezen helpt ook bij de sociaal-emotionele ontwikkeling: gevoelservaringen en indrukken kunnen worden verwerkt in een veilige groepsomgeving. Ook helpt het kinderen zelf te leren lezen. Het stimuleert de creativiteit en niet te vergeten: voorlezen is gewoon leuk! Volgens prinses Laurentien, voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven, is geletterdheid een randvoorwaarde voor een gezonde, sterke en duurzame samenleving en een basisrecht voor ieder kind.

In 2005 is dit project gestart in samenwerking en vanuit stichting Opbouwwerk Uithoorn, de Bibliotheek Uithoorn en later organisatie Cardanus. Er is een groep van zo’n 12 vrijwilligers, die om toerbeurten voorlezen of begeleiden bij het voorlezen.
Na het lezen krijgen de kinderen altijd limonade met een koekje en kunnen ze wat tekenen/kleuren of een spelletje binnen of buiten doen.

Het super leuke voorleesproject  bestaat al acht jaar en draait volledig op vrijwilligers. Soms zijn zij dringend op zoek naar vrijwilligers.