Energie besparen is geld besparen

Energie besparen is geld besparen

Marianne Mak – 8 februari 2015

energiecoachFransHakkemars webGeld besparen door energie te besparen, wie wil dat nou eigenlijk niet. Toch is het in de praktijk vaak lastig, want wat kun je precies veranderen? Bovendien is veranderen sowieso niet altijd onze sterkste kant. We zijn immers gewend aan wat we doen. Veranderen kost dus even energie, maar, je bespaart daarna geld én energie. Frans Hakkemars is energiecoach in Uithoorn. Hij weet alles over kleine veranderingen die geld opleveren.

“Ik maakte me al langer zorgen dat we te veel energie gebruiken maar de vraag is steeds ‘hoe kan ik daar iets aan doen’. Door de cursus tot energiecoach weet ik nu veel meer en kan ik anderen erover vertellen. Je werkt als energiecoach met een energiekoffer met allerlei handige dingen en met veel handige weetjes. Wat is duurder in gebruik , een waterkoker of fluitketel? Of informatie over tochtstrips, folie achter de verwarmingsplaten (wist je dat je daarmee heel snel veel geld bespaart), stand-by-killer, ledlampen. Vaak is het ook bewustwording. Hoeveel elektrische apparaten heb ik in huis (veel meer dan ik dacht). Hoeveel water verbruik ik. Wel of niet een wasdroger gebruiken.

Ik heb de cursus energiecoach via woningbouwvereniging Eigen Haard gevolgd. Zo nu en dan bellen ze me om ergens informatie te geven. Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen contact met me opnemen. Het is de bedoeling dat de energiecoaches in hun eigen wijk en omgeving informatie gaan geven. Je kunt natuurlijk cynisch zijn en zeggen dat de grote energiemaatschappijen met energie smijten. Of dat Eigen Haard zijn woningen beter moet isoleren. Dat is natuurlijk allemaal waar maar je kunt zelf ook wat doen. Ik wil het altijd positief brengen: het bespaart je zoveel euro per jaar als je ledlampen gebruikt of als je dat folie achter je verwarming aanbrengt. Dat is erg leuk om te zien, dat ook die kleine dingen helpen. En die kun je gewoon zelf doen.”

DUS! (D66 en GroenLinks) organiseerde in oktober 2013 een avond over energiecoaches. Twee mensen van Milieucentrum Rotterdam vertelden daar over de cursus en opzet van de milieucoaches, zoals ze in Rotterdam heten. Woningbouwvereniging Eigen Haard leidde daarna 13 energiecoaches op voor hun eigen werkgebied. Binnen Uithoorn en De Kwakel zijn er twee energiecoaches actief. Meer informatie: http://www.eigenhaard.nl/in-uw-wijk/duurzaam-wonen/energiecoaches. Frans Hakkemars is te bereiken via franshakkemars@hetnet.nl.

Op 10 maart zal Frans Hakkemars op uitnodiging van DUS! vertellen over eenvoudige aanpassingen om energie te besparen. Meer informatie volgt.