Milieucoaches in Uithoorn?

Milieucoaches in Uithoorn? Ja!

Marianne Mak – 12 oktober 2013

Energie besparen, dat willen we vaak wel maar hoe doe je dat? Wat kun je meer doen dan spaar- of ledlampen indraaien? In Rotterdam worden milieucoaches opgeleid die dat haarfijn aan iedereen kunnen vertellen. Is dat ook iets voor Uithoorn? Ja, zeiden de bezoekers van een bijeenkomst met de Rotterdamse milieucoaches.

Op woensdag 9 oktober kwamen Mohamed Hacene en Emile van Rinsum van Milieucentrum Rotterdam op uitnodiging van DUS! naar Uithoorn om te vertellen over de milieucoaches. In Rotterdam zijn er 300 actief sinds 2011. Zij weten alles over energie en water besparen, duurzaamheid in huis, het gezamenlijk opwekken van duurzame energie en hoe je mensen bij dit alles kunt betrekken.

De milieucoaches geven voorlichting in huiskamers, op scholen, in ouderencentra, bij bewonersorganisaties, huurdersverenigingen, in buurthuizen etc. Zij nemen een koffer vol demonstratiemateriaal mee en maken gebruik van de zogenaamde besparingsladder. Deze coaches blijken in staat de mensen in hun omgeving te motiveren daadwerkelijk aan de gang te gaan met energiebesparende maatregelen. Een gouden greep blijkt daarbij te zijn dat zij uitgaan van bestaande groepen.

Het enthousiasme op de avond met de milieucoaches is voor DUS! aanleiding om te kijken of een dergelijk project ook in Uithoorn opgezet kan worden. Wordt vervolgd dus.