Rondje Zijdelmeer een succes

Rondje Zijdelmeer een succes

rondjeZijdelmeer-mei2014DUSIets eerder regende het nog pijpestelen maar om 19.00 uur op 26 mei stonden er toch een kleine twintig mensen bij het gemeentehuis voor het rondje Zijdelmeer, georganiseerd door DUS!. Gewapend met paraplu’s en gehuld in regenkleding, dat wel, maar ze waren er toch mooi.

Walter Busse, natuurkenner bij uitstek en inspirerend gids, nam hen mee rond het Zijdelmeer. Door zijn verhaal over het Zijdelmeer als veenriviertje, over de veenafgraving en het soort oerbos dat bij veengebied hoort, ging de omgeving veel meer leven voor de deelnemers. Zij gingen met andere ogen kijken naar de enorme wilg die stevig in het zompige veen staat terwijl de berk juist aan de natte omgeving ten onder gaat.

Het rondje Zijdelmeer werd even uitgebreid met een uitstapje naar de berm langs de Watsonweg die ingezaaid is met wilde planten en kruiden. Een kleurrijke, volop bloeiende berm is het gevolg, die dan ook veel waardering oogstte. Zelfs orchideeën zijn er te vinden, de rietorchis wel te verstaan.

Iedereen, die meedeed aan deze wandeling, zal voortaan waarschijnlijk net anders rond het Zijdelmeer lopen, met meer oog voor de geschiedenis van het stukje natuur en voor de rijkdom aan planten en vogels in dit gebiedje. En dat midden in Uithoorn.