Vrouwen in politiek

Vrouwen in politiek

Marianne Mak – 30 september 2013

In de gemeenteraad van Uithoorn zitten negentien mannen en drie vrouwen. DUS! (D66 en GroenLinks) vindt dat jammer. Er zouden immers vertegenwoordigers van allerlei groepen mensen in de raad moeten zitten. Man, vrouw, zwart, wit, jong, oud, rijk, arm,  hoger opgeleid, lager opgeleid, etc. Dan heb je pas een mooie afspiegeling van de samenleving in de raad.

Een groep vrouwen uit DUS! kwam op 18 september bij elkaar rond het thema ‘vrouwen in de politiek’. We weten het: mannen onderling en vrouwen onderling kunnen net zo veel van elkaar verschillen als mannen van vrouwen zouden verschillen. Maar we weten ook dat mannen en vrouwen vaak anders naar allerlei zaken in de samenleving kijken. Als je een mooie verdeling mannen én vrouwen in de politiek hebt, komt het perspectief van beide groepen goed terug in de raad. Hoe komt het eigenlijk dat er minder vrouwen in de politiek actief zijn? Denken zij eerder dan mannen dat zij het niet kunnen? Hebben zij moeite om zichzelf te profileren?

De vrouwen van DUS! benadrukten tijdens de bijeenkomst nog eens dat politiek leuk is. “Je bent overal bij betrokken, je weet veel van je leefomgeving én je hebt invloed (ook al moet je steeds compromissen sluiten)”, zei een bezoekster. “Ja”, beaamde een ander, “je moet niet langs de zijlijn blijven mopperen. Je kunt via de politiek iets doen om je leefomgeving te veranderen, om het prettiger te maken voor iedereen in Uithoorn en De Kwakel”. Kortom: gewoon als vrouw actief worden in de politiek dus.