Van de wethouder: natuurlijke speelplekken

Enige jaren geleden heeft de gemeenteraad het speelbeleidsplan aangenomen. Dat hield in dat Uithoorn en De Kwakel in ‘speelzones’ verdeeld werden en in elk speelzone twee speelplekken kwamen. In de gemeente was daarnaast nog plaats voor speellandschappen, vooral voor de wat oudere jeugd.

Een mooi plan, maar bedacht in tijden dat Uithoorn nog ruim in z’n geld zat. De aanschaf van speeltoestellen kost namelijk al veel geld, maar ook het onderhoud. Alle speeltoestellen moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen en dat moet jaarlijks geinspecteerd worden. Als iets niet in orde is, moet het vervangen worden.

In de bezuinigingsrondes die we gehad hebben, was een bezuiniging op de speelplekken dan ook niet te vermijden. Er zijn op sommige plekken minder toestellen gekomen en sommige plekken zijn in zijn geheel vervallen. Dat laatste ook omdat de ruimte toch te klein bleek te zijn of in één geval omdat de kinderen in de buurt liever een trapveldje wilden in plaats van speeltoestellen.

Toch hebben we in deze raadsperiode twee bijzondere speelplekken aan kunnen leggen. Twee natuurlijke speelplekken in de Groen-Rode Scheg en in de groenzone in de Meerwijk. De eerste heeft een boomhut. Een speeltoestel dat zelden voorkomt. Voor de leverancier een hele puzzel om het zo aan de boom te bevestigen dat het geen schade berokkent en aan de veiligheidseisen voldoet. In de Meerwijk staat het water centraal, altijd spannend voor kinderen.

Leuk is ook dat bij beide speelplekken een inspiratieboek hoort. Voor de Groen-Rode Scheg het Boomboek en voor de groenzone het Polderboek. Boeken met een les- en activiteitenprogramma voor kinderen, bedoeld voor scholen, buitenschoolse opvang en andere geïnteresseerden.

Ik hoop dat de kinderen nog lang plezier beleven aan deze twee speelplekken!