Uithoorn dementievriendelijk?

DUS! bestuur 2017

Stel je voor dat je bij de bakker staat. En je bestelt een half volkoren brood. Gesneden. Voor de vijfde keer die dag. En dat de bakker dan jouw buurvrouw, of je zoon of de thuiszorg belt om ervoor te zorgen dat je niet het zesde, zevende en achtste half volkoren komt kopen. 

Stel je voor dat je met je vragen over welzijn, zorg en ondersteuning bij het sociaal loket van het gemeentehuis ook terecht kan buiten het huidige spreekuur van 9.00 tot 10.30 uur. Omdat je soms het besef van tijd kwijt bent. En dat je contactpersoon begrijpt dat je soms de dingen niet zo precies en duidelijk kan verwoorden. Dat de baliemedewerker getraind is om te gaan met dementerende mensen, zodat het je met een beetje hulp toch lukt om een formulier in te vullen.

Stel je voor dat je afhankelijk bent van een mantelzorger. En dat die mantelzorger met spoed opgenomen moet worden in het ziekenhuis. En dat er dan een structuur staat voor noodopvang. Stel je voor dat je niet meer hoeft te verbloemen, maar zoveel mogelijk kan deelnemen en bewegen. Stel je voor dat Uithoorn een dementievriendelijke gemeente wordt.

DUS! organiseerde op 28 juni bij Sjiek aan de Amstel een politiek café over het onderwerp dementie. Rik Ossenkoppele, hersenonderzoeker aan het VUmc Alzheimercentrum en de Universiteit van Lund (Zweden) gaf een boeiende presentatie over het geheugen, dementie en de ziekte van Alzheimer en beantwoordde vragen van aanwezigen. Vervolgens kwam Roderik Reinstra van Samen dementievriendelijk aan het woord om te vertellen over wat een gemeente kan doen om dementievriendelijk te worden. Tot slot brainstormden de aanwezigen (een gemêleerd gezelschap dat bestond uit ervaringsdeskundigen, medewerkers van diverse (mantel)zorginstellingen en overige geïnteresseerden) over de situatie in Uithoorn. Hoe is de leefbaarheid voor mensen met dementie in Uithoorn op dit moment? Wat kan Uithoorn nog meer doen om dementievriendelijk te worden?

Het resultaat van de inspirerende avond en de contacten die gelegd werden gebruikt DUS! bij het opstellen van het nieuwe verkiezingsprogramma. Ook zal DUS! na de zomer met een initiatiefvoorstel komen over een dementievriendelijk Uithoorn.

Vanwege het succes van de politiek café’s volgt in het najaar een opnieuw politiek café over het thema duurzaamheid.