Wethouder doet mee aan warme truiendag

Wethouder doet mee aan warme truiendag

1 februari 2012 
Op vrijdag 10 februari is het ‘warme truiendag’. Het idee van deze jaarlijkse actiedag is simpel: trek een warme trui aan, zet de verwarming lager, bespaar 7% energie per graad en dus 7% CO2 uitstoot.

De warme trui is natuurlijk symbolisch en staat voor alles wat we zelf kunnen doen om de uitstoot van broeikasgassen flink te verminderen.

Wethouder milieuzaken Ria Zijlstra roept iedere inwoner van Uithoorn op vrijdag mee te doen aan deze actie. Als opwarmertje naar de warme truiendag deelt zij woensdagmiddag van 13.00-16.00 gratis warme chocolademelk uit bij het gemeentehuis. Zijlstra: ,,Als je vrijdag gaat schaatsen, heb je die warme trui toch al aan. Doe de verwarming dus een graadje lager en bespaar 7% CO2. Ik draag het milieu een warm hart toe en doe mee, u toch ook?”

Nederland bespaart al jarenlang minder energie dan verwacht. Dit concludeert de Algemene Rekenkamer, die twijfelt of de Europese doelstellingen worden gehaald om in 2020 onder meer de CO2-uitstoot met 20% te verminderen. We gebruiken wereldwijd de meeste energie voor het verwarmen van gebouwen. In Nederland gaat driekwart van het gasverbruik in een huishouden naar verwarming. Bij het verwarmen van gebouwen is heel veel energie te besparen. Door gedragsverandering én technische maatregelen. Ecofys en ook de universiteit van Cambridge becijferden dat we met de beschikbare kennis en techniek meer dan 70% energie kunnen besparen.

Alle reden om ook dit jaar op warme truiendag te laten zien wat u doet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en vast te houden aan de doelstellingen van energiebesparing. De wethouder geeft het goede voorbeeld.